« Sparahållbart

Spara pengar trots låg inkomst

En vanlig anledning som många har att inte spara är att de säger de har för låg inkomst för att kunna göra det. Nog är det så att inte alla har en hög inkomst, men alla kan spara! Anledningen till att man lever på en låg inkomst kan vara att man är student, arbetslös, sjukskriven eller har ett jobb med en mycket låg lön. Det går dock att leva på en låg inkomst så väl som att spara pengar.

Lev efter din inkomst

Det spelar ingen roll hur mycket pengar du har, så länge du lever efter det du har. Du måste inte vara snål bara för att ha en hälsosam ekonomi. Du behöver inte heller följa exakta mallar. Du ska helt enkelt hitta en bra balans mellan dina inkomster och dina utgifter. Även om en person har låt oss säga 30 000 efter skatt, så kan personen ha en dålig ekonomi, om han eller hon lever över sina tillgångar. Det kan göra att den person som "bara" har 15 000 kronor kvar efter skatt kan ha en bättre ekonomi, om personen lärt sig balansera sin ekonomi. 

Gör dina val efter vad du har råd med

Det alla ska göra när de får lön är så klart att betala alla sina grundläggande räkningar. Hyra, el, försäkringar med mera som de flesta har. Sedan köpa mat för månaden. Efter det så borde det finnas en del pengar över för att spara och en del för nöjen.

Är det så att du har en lägre inkomst så försök välja boende, bil och liknande efter vad som är rimligt i förhållande till din inkomst. Kanske en mindre lägenhet till mindre hyra, en begagnad bil och så vidare. 

Fundera även över val när det kommer till konsumtion som är mer lyx. Den som har högre lön har råd att unna sig resor, ägna sig åt trading, valutakurser och annat via FxForex, köpa mer kläder, gå på restaurang med mera. 

Du som har lägre inkomst får välja bort en del av dessa saker, då duinte har råd med det.

Gör en bra budget och börja spara

En budget bör alla göra oavsett inkomst. Det ger en bra översikt på inkomster och utgifter samt att du ser vad du kan skära ner på. Genom att byta abonnemang, säga upp saker med mera så får du mer pengar över. Du har då så att säga ändrat marginalerna mer. Du kan då ta dessa pengar och lägga dem i ett sparande. Det spelar ingen roll hur stor summa du sparar varje månad, det är bättre med något än inget. Sedan kan du kanske öka denna summa. 

Börja med att spara till en buffert, som är en form av säkerhetsmarginal. Den är bra att ha om det är så att du får oväntade utgifter eller om du får mindre inkomst framöver. Dessa pengar ska inte röras och absolut inte användas till nöjen. Nöjen kan du spara till separat. Det i ett så kallat målsparande. 

13 Jul 2020