« Sparahållbart

Spara pengar till pensionen

Tanken med att bli pensionär är att man då ska hinna göra allt det där man vill göra. Men då gäller det att man har pengar till det med. Allt för många pensionärer idag har det inte så gott ställt. Det tack vare att pensionen inte är så hög. Det sparas ju varje år man jobbar, på fler sätt en ett. Men det kan även vara nödvändigt att spara pengar själv med som ett komplement. Ett tips är att klicka här och kanske vinna en slant, som du sparar till pensionen. Pensionsutbetalningarna blir lägre och lägre och det för varje ålderskull som kommer in på arbetsmarknaden. Som det ser ut nu så kommer de yngre generationerna få det svårt att leva på bara den allmänna pensionen. Det är ett måste att även ha tjänstepension samt extra sparande vid sidan om. 

Även om det är många år kvar tills det är dags för dig att gå i pension, så är det bra att börja tidigt att tänka på det. 

Saker att göra:

  • Säkerställ att du har tjänstepension.
  • Höj ditt sparande om du etablerat dig sent på arbetsmarknaden.
  • Jobba längre.
  • Se till att ha eget sparande utifrån det ekonomiska utrymme, vilket i innebär att spara så mycket det går.

Hur ska du tänka med ditt sparande?

När du ska spara till din pension, välj alternativ med låga avgifter. Annars kan mycket försvinna i pensionsbolagens fickor och det helt i onödan. Du kan med fördel välja indexfonder. De är billiga och passivt förvaltade.

Var inte allt för rädd för att ta risker. Om du har många år kvar till pensionen behöver du komplettera detta genom att placera både tjänstepension och premiepension på aktiemarknaden.

Se till att spara privat, direkt på egen hand. Startar du ett sparande tidigt behöver det inte handla om några stora summor varje månad. 

Vad är egentligen vad i pensionen?

Det kan kännas som en djungel det där med att veta vad olika saker är. Det finns ju många olika begrepp att hålla reda på. 

Allmänna pensionen är en del av pensionen som du inte själv kan placera. När du arbetar så sätts det av pensionsrätter i systemet, och pengarna placeras ungefär motsvarande ett räntesparande. Längre fram kommer den allmänna pensionen utgöra en mindre del av din pension än som varit fallet för tidigare generationer. Din allmänna pension påverkas en hel del av hur mycket du arbetar. 

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Denna del kan du själv placera pengarna i  olika fonder. Det gör du enkelt genom på Pensionsmyndighetens hemsida.

Tjänstepensionen är något som inte alla har. Det är en del av pensionen som din arbetsgivare betalar in. Om den är kollektivavtalad så ger det dig ett bättre skydd mot höga avgifter och dåliga villkor. Om det är så att du har en tjänstepension som inte är med kollektivavtal så kan du välja traditionell livförsäkring eller fondförsäkring för dina pengar. 

Privat sparande är idag ett måste, för att din framtida pension ska vara vettig. Du kan välja att göra det på olika sätt. Kanske på investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring.

21 Nov 2020