« Sparahållbart

Spara pengar i vinter – tänk på elförbrukningen

Vintern är en tid då det kan bli dyrare med elen. Dels gillar vi att tända fina lampor, eller ljus så väl som att det ofta blir ökade levnadskostnader och en ökad elförbrukning. Just vintertid är det många som känner av att räkningarna blir dyra. Det beror på flera saker. En logisk förklaring är att elförbrukningen ökar på grund av att det blir lägre temperaturer ute och det kräver ju mer värme inne. Sedan är det inte ovanligt att även elpriserna stiger under denna period. Bor du i villa är det inte ovanligt att du får betala dubbla priset på elförbrukningen under vintern mot vad du gör under sommaren. 

Håll koll på din förbrukning

Ett enkelt sätt att dra ner på kostnaderna för elen är att du har koll på din egen elförbrukning. Genom att ha en bra överblick över hur mycket du förbrukar så kan du på ett enklare sätt minska kostnaderna till en viss del. Det går ofta att se en detaljerad överblick av din förbrukning genom att logga in på din elleverantörs hemsida. Det brukar även stå på fakturan. Elmätare går med att skaffa för att få koll på förbrukningen. Apparater och elektronik i hemmet som står i standby drar en hel del el. 

Ofta är det så att dessa apparater behöver lite ström, hela tiden, för att hålla displayen aktiv. Ett exempel är mikrovågsugnen med sin klocka. Andra apparater, som en TV till exempel behöver el hela tiden så att de ska kunna svara på kommandot från fjärrkontrollen. Om du har en dator, så kan du klicka här för att hitta bra betting, men stäng av datorn då du inte använder den!

Exempel på förbrukning i avslaget läge:

• Spelkonsoler i standby-läge 0,1-2 watt
• Tv-apparater i standby-läge 0,1-3 watt
• Tv-boxar i standbyläge 4-14 watt
• Vitvaror (avstängda) 0-1 watt
• Laddare/Adaptrar (avstängda) 0-3 watt

Ovan är bara en ungefärlig elförbrukning för nyare modeller, så det kan vara högre, särskilt om du har äldre apparater hemma.

Fast eller rörligt elavtal

I Sverige har vi det som så att man oftast kan välja elavtal med fast eller rörligt pris. Så antingen kan du välja att betala din elförbrukning utifrån det dagsaktuella marknadspriset för el eller att du binder ditt elpris så att du alltid betalar samma belopp under den period du har bundit upp dig.

Det brukar vara fördel att välja ett elavtal med fast pris. Det eftersom du då alltid vet vad det kommer att kosta, eftersom du vet vad det kostar varje månad. Dock är det ett lite dyrare pris per kilowattimme. Detta då elbolagen tar så att säga en liten risk att sätta ett fast elpris.

Rörligt elpris kan göra det billigare, men har du otur kan det gå åt fel håll och göra det dyrare. Om du äger ett småhus med elvärme så kan du tjäna flera tusen per år med rörlig el, men som sagt, elpriset styrs av prisutvecklingen av elpriset, så det kan bli dyrare om man har otur. 

29 Nov 2020